Provinciecommando Oost-Vlaanderen

In elke provincie en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een militair commando. Hun belangrijkste rol is de samenwerking tussen de burgerlijke autoriteiten en Defensie te vergemakkelijken. Wat zijn hun opdrachten?

• Hulp aan de natie in crisistijd:

• crisissituaties (terrorisme, epidemieën, ...)
  • rampen (aardbevingen, overstromingen, stormen, ...)
  • catastrofen (spoorwegongevallen, vliegtuigongevallen, milieucalamiteiten, ...)
  • ongevallen (branden, ontploffingen, chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten, ...)

• Deelname aan het opstellen en het bijwerken van de nood- en interventieplannen.
  • Coördinatie van de verhuur van militair materieel, zoals tenten voor jeugdbewegingen.
  • Contact met de lokale autoriteiten om de eenheden op operatie of oefening te ondersteunen en om de opvolging ervan te verzekeren door bijvoorbeeld de 'Manoeuvreschade Commissie' te activeren om klachten te onderzoeken.
  • Coördinatie van pr-activiteiten in hun provincie (concerten, sportactiviteiten, ...). Daarvoor werken ze samen met de burgerinstanties, de eenheden en de Algemene Directie Communicatie.
  • Coördinatie van en deelname aan protocollaire activiteiten door steun te leveren aan de vaderlandslievende verenigingen.
  • Opdrachten in verband met de reserve, door nationale en internationale activiteiten van het programma 'Joint Reserve' te organiseren in samenwerking met de verenigingen van reservisten.
  • De commandant van het militair commando van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest oefent ook de functie uit van voorzitter van het Vlamcomité bij de Onbekende Soldaat.