Te Deum, Koningsdag
Oorsprong en datum
In de volksmond heeft men het wel eens over ‘Dag van de Dynastie’ maar die benaming, die voortkomt uit het regentschap van Prins Karel (1944-1950), is sinds 1952 eigenlijk niet meer juist. Op Koningsdag wordt immers alleen hulde gebracht aan de koning van België en niet aan de hele koninklijke familie.
Tijdens de regeerperiode van Leopold I werd de koning onofficieel op twee dagen gevierd: op de verjaardag van zijn eedaflegging op 21 juli, onze nationale feestdag, en op zijn geboortedag, 16 december. Onder Leopold II kreeg de traditie om de koning te vieren onder de naam ‘het Naamfeest van Zijne Majesteit de Koning’ meer vorm en werd 15 november als datum gekozen, de naamdag van de Heilige Leopold. Onder Albert I werd een tijd lang 26 november als datum aangenomen tot door de Rooms-Katholieke Kerk in 1931 Albert de Grote heilig werd verklaard en zijn naamdag ook op 15 november vastgelegd, waardoor 15 november ineens als definitieve datum voor Koningsdag werd gekozen. Hierin verschilt de feestdag duidelijk met bv. de Nederlandse Koningsdag, die gekoppeld is aan de geboortedag van de koning en dus nog steeds van datum kan veranderen met het aantreden van een nieuwe koning of koningin.
In Gent vondt het Te Deum traditioneel in de Sint-Baafskathedraal gehouden, waarna een receptie aangeboden werd in Sintbaafshuis.